CIASTO NA PIZZĘ

Niezawodny sposób na ciasto do pizzy

Dodany przez: ewasng2

CIASTO NA PIZZĘ

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 10 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka letniej wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. w misce wymieszaj mąkę z solą, wlej rozpuszczone drożdże, zamieszaj. do miski wlej 2 łyżki oleju. wlewając do ciasta ciepłą wodę (zacznij od połowy szklanki), ugniataj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. jak będzie za gęste, dodaj jeszcze wody. przykryj ciasto w miseczce ściereczką i postaw w ciepłe miejsce na pół godziny. z ciasta ugormuj placek. ciasto wyłożone na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej dodatkami należy zapiekać 20 minut.
pizza obiad kolacja mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze