Ciasto na paszteciki (i nie tylko)

Ciasto kruche drożdżowe

Dodany przez: Szukająca

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja (w tym jedno do posmarowania)
  • sól

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w letnim, osłodzonym mleku i poczekać aż nieco podrosną. Mąkę posiekać z miękkim tłuszczem. Zaczyn wlać do mąki, dodać jajo, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Rozwałkować dość cienko, pokroić w pasy szerokości 6 cm, ułożyć na środku nadzienie, zlepić, lekko spłaszczyć i pokroić w skośne kawałki szerokości 3-4 cm.
  3. Ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować rozmąconym jajem i piec w nagrzanym piekarniku (220*C) na złoty kolor.
  4. Ciasto można wykorzystać zarówno do tradycyjnych pasztecików z mięsem, z kapustą i grzybami, pieczarkami, ale równie dobrze pasują do wersji na słodko, jako ciasteczka. Wypróbowałam wersję z jabłkiem i czekoladą, moim dzieciom bardzo smakowało :-)
obiad przekąska deser dla dzieci ciasteczka paszteciki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze