Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis

Więcej na www.ilovebake.pl

Dodany przez: ILoveBake.pl

Ciasto milka/ mleczna kanapka - przepis

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 8 jajka
  • 8 łyżki cukru
  • 8 łyżki mąki
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżki kakao
  • 8 łyżki ciepłej wody
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 100 g margaryny

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.
  2. Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.
  3. Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową.
  4. Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.
  5. Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
czekolada deser biszkopt kakao budyń przekładaniec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze