Ciasto Marchewkowe

Szybkie, latwe, pyszne

Dodany przez: Leokadia

Ciasto Marchewkowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5-6 wiekszych marchwi (a dokladnie 2 szklanki startej marchwi)
  • 4 jajka
  • 1 plus 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 nakretki ekstratu z wanilii (ostatecznie cukier waniliowy lub zapach waniliowy)
  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia
  • ponadto:
  • cukier puder plus woda na lukier
  • maslo i bulka tarta do przygotowania formy
  • migdaly lub orzechy do przystrojenia

Przygotowanie

  1. zetrzec marchew na drobnych oczkach tarki. margaryne roztopic i odstawic do wystygniecia .do miski wbic jajka i polaczyc mikserem z cukrem.wsypac szklanke maki plus proszek do pieczenia i sode.zmiksowac.dodac starta marchew oraz ekstrat z wanilii. znow miksowac. nastepnie druga pozostala juz szklanke maki.>Zmiksowac.na koniec wlac ostudzona margaryne i po raz ostatni zmiksowac.posmarowac maslem forme. wysypac bulka tarta. wlac ciasto.piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pol godziny, nastepnie zmniejszyc temperature do 180 i piec jeszcze 20 minut.
  2. z cukru pudru i wody zrobic lukier, i posmarowac nim ciasto.
deser ciasto marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze