Ciasto malaga

Pyszne ciasto na zimno z wiśniami.

ciasto z owocamiDeserykruche ciasteczka

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 171 głosów)

Składniki:

  • Spód:
  • 300g ciastek kruchych czekoladowych
  • 400 g nutelli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik kompotu wiśniowego
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do dużej tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki. Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić. Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka. Dolać do niego tyle wody, żeby razem był 1 litr płynu (wodę można zastąpić słodkim czerwonym winem), zagotować. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie je rozpuścić. Płyn ostudzić. Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce. Na zdjęciu ciasto przygotowane z dwóch porcji.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Ciasto balowe

Smaczne ciasto

maciek22

Ciasto balowe