Ciasto Leśny mech bezglutenowe

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem śmietanowym. Piękną i soczystą zieleń otrzymamy tylko dzięki dodatkowi świeżego szpinaku, a w sezonie zbędne są tu barwniki spożywcze. Ciasto mało słodki

Dodany przez:

Ciasta i desery

Porcje:
14 osób
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • Składniki na formę 25 x 40 cm szpinak baby paczka olej słonecznikowy 250 ml cukier wanilinowy 16 g jajka 5 cukier kryształ pół szklanki mąką ryżowa 2 szklanki ok 370 g soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka Krem śmietanowy śmietana kremówka 30-36 % 800 ml serek mascarpone 250 g cukier puder 3 łyżki żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki gorąca woda 1/4 szklanki ponadto owoce granatu Poncz cukier wanilinowy 16 g aromat lub ekstrakt cytrynowy ciepła woda 1/3 szklanki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką papkę. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszysta masę. Zmniejszamy obroty miksera, cienką stróżką dolewamy masę szpinakowa do jajecznej. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami stale mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 do suchego patyczka ( u mnie około 25_30 minut) Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty, spod nasączamy, a z drugiego robimy okruszki. Kremem Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder. Dwie łyżki kremu mieszamy z żelatyną, dodajemy do kremu i ponownie miksujemy chwilę. Krem wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy i wykładamy okruchy. Owoce granatu wykładamy na wierzch, chłodzimy parę godzin.
ciasta szpinak leśny mech leśny mech bezglutenowy ciasta bezglutenowe gluten free
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy