ciasto_lambada

Ciasto lambada

Ocena:

4.31 (180)

  • 1 godz. 20 min.
Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąka
  • 3/4 szklanki cukier
  • 4 sztuki jajka
  • 1/4 szklanki woda
  • 1/4 szklanki olej
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • Masa pomarańczowa:
  • 4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem
  • 1/2 szklanki cukier
  • 2 sztuki budyń waniliowy
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietana
  • 4 łyżki cukier puder
  • olejek cytrynowy
  • 1 sztuka śmietan fix

Ciasto lambada - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i po kolej po żółtku, cały czas ubijać. Wodę letnią przegotowaną wymieszać z olejem i wlać do ciasta wymieszać. Na koniec wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić by ostygło. Do rondla wlać 3 1/2 szklanki soku pomarańczowego ( z kartonu najlepiej z cząstkami miąższu)dodać cukier i zagotować. W pozostały soku rozprowadzić 2 budynie i wlać je do gotującego się soku cały czas mieszając.Gorącą masę wylać na zimne ciasto i wyrównać zostawić aby masa wystygła.Śmietanę ubić wraz z śmietan fixem i cukrem pudrem , wyłożyć na ciasto z masą pomarańczową. Do śmietany można dodać kilka kropel olejku.Na śmietanę możemy wylać polewę czekoladową lub udekorować przed podaniem kawałkami pomarańczy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne