Tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami

Ocena:

4.45 (195)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Zjawiskowa tarta z kremem jagodowym, udekorowana kwiatami. Jadalne kwiaty to jeden z trendów, który warto wykorzystać w domowej cukierni. Ciasto lub tarta będzie prezentować się jeszcze apetyczniej!

Składniki:

  • na ciasto: 250 g mąki
  • łyżka cukru
  • 100 g schłodzonego masła + do formy
  • żółtko
  • szczypta soli
  • na krem: 200 g mrożonych jagód
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • do dekoracji: kwiaty bratków, wiśni i jabłoni

Tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Robimy ciasto: wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy nożem, aż się połączą, a następnie szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
  • Na krem: wszystkie składniki – poza białkami – wkładamy do miski miksera i miksujemy, aż uzyskamy idealnie gładki i puszysty krem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do tarty o śr. 24 cm smarujemy cieniutko masłem, wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 15–20 min, aby nabrało złotego koloru.
  • Wyjmujemy, studzimy, wylewamy krem jagodowy. Pieczemy jeszcze ok. 30 min w temp. 180°C. Po wystudzeniu dekorujemy kwiatami. Podajemy natychmiast.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: sałatka szczawiowa z jadalnymi kwiatami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne