ciasto_kruche_z_budyniem_i_jablkami

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

Ocena:

4.22 (232)

  • 60 min.

super kruche i wilgotne jednocześnie

Składniki:

  • Ciasto:
  • Kaśka 1 kostka
  • mąka 3 szkl
  • cukier puder 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 torebki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • Masa budyniowa:
  • mleko 1 litr
  • budyń śmietankowy 2 szt
  • jabłka 4 szt
  • mąką ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier 1,5 łyżki płaskiej

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki ciasta zagniatamy, robot kuchenny wykonał to za mnie w 30 sekund:) 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkowujemy i ukłdamy w blaszce (23x36cm).
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. 3 szklanki mleka należy zagotować z dodatkiem cukru, budynie oraz mąkę rozrabiajmy w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlewamy budnie, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego budyniu dodajemy jabłka.
  • Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, zaś na jego wierzch ściermay na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiejm przez 45 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne