CIASTO "FALE DUNAJU"

Ciasto jest pracochłonne, ale jego smak jest wart wysiłku włożonego w jego wykonanie.

Dodany przez: s.belata

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
13 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Masa:
  • - 1 paczka margaryny
  • - 30 dag mąki
  • - 20 dag cukru
  • - 5 jajek
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki kakao
  • - 3 łyżki mleka
  • - 3 jabłka pokrojone w plastry
  • Krem:
  • - 1/2 kostki masła
  • - 1/2 kostki margaryny
  • - 1/3 szklanki cukru
  • - 1/3 litra mleka
  • - cukier waniliowy
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżka mąki pszennej
  • Polewa:
  • - 1/2 kostki margaryny
  • - 2 łyżki kakao
  • - 7 łyżeczek cukru
  • - wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Masa:
  2. 1. Cukier, margarynę i żółtka ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ubitą z białek pianę.
  3. 2. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Na jasnym cieście układamy jabłka i wykładamy ciemną masę. Pieczemy 40 minut
  4. w temperaturze 200°C.
  5. Krem:
  6. 1. Większą część mleka gotujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
  7. 2. Mąki mieszamy z pozostałym zimnym mlekiem i wlewamy do gotującego się. Mieszamy do czasu zgęstnienia i studzimy. Następnie ucieramy
  8. z masłem i margaryną do czasu uzyskania gładkiej masy. Kremem smarujemy wystudzone ciasto.
  9. Polewa:
  10. 1. Margarynę roztapiamy w garnku, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli tłuszcz oddziela się od masy należy dodać jeszcze trochę cukru. Jeszcze ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
deser ciasto krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze