Ciasto drożdżowe zawijane z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do rondelka, dodać 1 czubatą łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem(ale nie gorącym), odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać sól, utarte z 2 łyżkami cukru żółtka i jajko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania, dodać rodzynki i chłodne rozpuszczone masło i dalej wyrabiać , aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ser zmielić przez maszynkę, dodać resztę cukru, żółtko, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować, posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć masę serową, zwinąć jak roladę.
Wyłożyć do długiej blaszki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia , zwinięciem do dołu.Posmarować wierzch ciasta lekko białkiem.(mozemy zrobic kruszonkę( ja miałam trochę zamrożonej , więc ją wykorzystałam)