Ciasto drożdżowe zawijane z serem

Ocena:

4.46 (183)

  • 1 godz. 30 min.
Smaczne ciasto drożdżowe z serem.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 3 dag drożdży
  • 5 żółtek +1 żółtko do sera
  • 1 jajko całe
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag rodzynków
  • 05, kg sera białego.
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 gram masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto drożdżowe zawijane z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozkruszyć do rondelka, dodać 1 czubatą łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem(ale nie gorącym), odstawić do wyrośnięcia.
  • Do przesianej mąki dodać sól, utarte z 2 łyżkami cukru żółtka i jajko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania, dodać rodzynki i chłodne rozpuszczone masło i dalej wyrabiać , aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ser zmielić przez maszynkę, dodać resztę cukru, żółtko, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować, posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć masę serową, zwinąć jak roladę.
  • Wyłożyć do długiej blaszki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia , zwinięciem do dołu.Posmarować wierzch ciasta lekko białkiem.(mozemy zrobic kruszonkę( ja miałam trochę zamrożonej , więc ją wykorzystałam)
  • Piec w 180 st c około 50-55 min.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne