Wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami to wspomnienie z dzieciństwa. Lekkie i orzeźwiające, przypomina smaki lata.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2-3 pędy rabarbaru
    2- 3 łyżki cukru muscovado
    100 g truskawek

    Ciasto
    opakowanie suchych drożdży
    3 łyżki cukru trzcinowego
    300 g mąki
    szczypta soli
    150 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego (ok. 40 stopni)
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Kruszonka
    3 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki zmielonych płatków owsianych
    1 łyżka mielonych orzechów
    1 łyżka cukru muscovado

Przygotowanie

  1. Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami to klasyka polskich ciast w sezonie wiosenno-letnim. Delikatne ciasto, kwaskowe owoce i słodka, chrupiąca kruszonka to smaki dzieciństwa. W wegańskiej wersji smakują równie dobrze!

    Wykonanie

    Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 1 cm i mieszamy z cukrem. Układamy na sitku na ok. godzinę, aby zmiękły i puściły sok. Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki.

    Do ciepłej wody dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i opakowanie drożdży. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

    Po przygotowaniu zaczynu dodajemy go do przesianej mąki, dodajemy sól i olej rzepakowy oraz pozostałe 2 łyżki cukru. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut.

    W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczony olej kokosowy, płatki owsiane, orzechy i 1 łyżkę cukru muscovado mieszamy. Jeśli kruszonka jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Powinna sklejać się w bryłki.

    Po wyrośnięciu na wierzchu ciasta układamy truskawki i rabarbar, delikatnie wgniatamy owoce w ciasto. Smarujemy wodą lub odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w temp. 200 stopni.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy