Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

*****

Dodany przez: Ivon

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 5 jajek
  • Kruszonka:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • mąka tortowa / tyle ile się wgniecie /
  • Karmel z jabłkami:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1-1,5 kg jabłek kwaskowatych
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto drożdżowe wyrabiamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
  2. Zagniatamy kruszonkę w ten sposób, że do margaryny z cukrem dodajemy tyle mąki ile się da wgnieść... i wkładamy do lodówki.
  3. Jabłka kroimy w plasterki.
  4. Cukier karmelizujemy.
  5. Dodajemy margarynę, jabłka i podsmażamy ok. 5 minut.
  6. Ciasto po 3 godzinach wyrastania mieszamy mikserem.
  7. Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną olejem.
  8. Na ciasto drożdżowe wykładamy jabłka... gęsto układając.
  9. Na koniec kruszonkę trzemy na tartce i posypujemy nią jabłka.
  10. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 170*.
deser jabłka drożdże ciasto kruche...
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze