Ciasto drożdżowe szybkie i łatwe

Ciasto jest bardzo szybkie i smaczne,długo utrzymuje wilgoć.

Dodany przez: Anullka

Ciasto drożdżowe szybkie i łatwe

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 czubate szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 4 dkg drożdży
  • 1/2 masła roślinnego 125g
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 zapachu rum lub cytryna

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do naczynia,dodać sól,żółtka, cukier,cukier waniliowy,zapach,olej.
  2. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, dobrze rozetrzeć,żeby nie było grudek(nie czekać aż rozczyn wyrośnie,jeżeli drożdże są swieże,wyrośnie na pewno),wlać do pozostałych składników.
  3. Włączyć mikser,widełkami do piany lub drewnianą łyżką,ucierać ciasto około 7-8 min,pod konieć dodać ciepłe rozpuszczone masło.
  4. Wlać ciasto do blaszki 31x16 cm ,wysmarowanej tłuszczem,wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem, podkęcić troszeczkę piekarnik,(nie więcej jak 200ºC) piec do suchego patyczka,na złoty kolor.
  6. Polecam i smacznego.
jajka deser mąka ciasto drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy