Ciasto drożdzowe

Super szybkie ciasto ,doskonałe na każdą okazje.

Dodany przez: mika277

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5kg mąki tortowej
  • 1szk mleka
  • 0,5 szk cukru
  • 15deg drożdzy
  • 50deg margaryny
  • 2 jajka
  • rodzynki
  • bakalie
  • owoce(jabłka,śliwki,rabarbar )

Przygotowanie

  1. w rądelku zagotować mleko z margaryną
  2. do dużej miski wsypać cukier i połowę gorącego mleka z margaryną tak aby cukier się rozpuścił
  3. resztę mleka wystudzić i rozpuścić w nim drożdze
  4. wszystko połączyć razem dodając mąkę
  5. wszystko dokładnie wygnieść
  6. na koniec dodac jajka i bakalie i owoce
  7. UWAGA: do ciasta dodajemy to co lubimy według swoich potrzeb mogą być same owoce lub tylko bakalie czy nawet wszystko razem
  8. ciasto wyłożyć na blaszke i dać do wyrośnięcia na ok 50-60 min
  9. na wierzch ciasta można dać kruszonke (masło cukier mąkę )lub zasypać cukrem pudrem
  10. piec ok 50 min w temp.180
deser mąka masło drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze