Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami

Ocena:

4.44 (146)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami to przysmak, który zadowoli najbardziej wymagającego smakosza. Orzechy pekan kusząco chrupią a korzenne przyprawy zachęcają do wzięcia jeszcze jednego kawałka. Spróbujcie przepisu na ciasto rwane z marmoladą i jabłkami. 

Składniki:

  • mąka  340 g

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • cukier puder  20 g

  • masło  30 g

  • mleko  250 ml

  • marmolada pomarańczowa  12 łyżek stołowych

  • jabłka  400 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • orzechy pekan  2 łyżki stołowe

  • orzechy pekan  30 g

Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o śr. 22 cm wykładamy pergaminem. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz masło i łączymy, rozcierając w palcach. Robimy dołek i wlewamy mleko (tyle, aby powstało miękkie, lepkie ciasto).

  • Krok 2:

    Zagniatamy dłońmi gładkie ciasto na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Wierzch ciasta smarujemy połową marmolady, na to wykładamy pokrojone w kostkę jabłka połączone z przyprawami i posiekanymi orzechami (pozostawiając 3-cm krawędź z każdej strony).

  • Krok 3:

    Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 12 plasterków. 11 plasterków układamy pionowo, wokół formy a ostatni kawałek umieszczamy w środku. Pieczemy 25–30 min. Po wyjęciu pozostawiamy na 5 min. Przed podaniem smarujemy pozostałą marmoladą, posypujemy grubo posiekanymi orzechami i oprószamy resztą cukru pudru.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne