Ciasto czekoladowe z pomarańczami

Ocena:

4.56 (190)

  • 55 min.
  • dla 8 osób
Ciasto idealne na każdą okazję. Wszyscy je pokochają.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego ( można kupić w supermarketach)
  • 125 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 220 g cukru trzcinowego
  • startą skórkę i sok z 2 pomarańczy (najlepiej ekologicznych)
  • 70 g mąki
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojonbą w paski

Ciasto czekoladowe z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do formy o średnicy 24 centymetrów włożyć rozwałkowane ciasto, przykryć papierem do pieczenia. Na rozłożony papier nasypać suchego ziarna fasoli i przez dziesięć minut podpiekać. Następnie zdjąć papier i fasolę i piec przez kolejne dziesięć minut.
  • Roztopić czekoladę i masło. Wymieszać jajka z cukrem w ognioodpornym naczyniu, umieścić je na garnku z wrzącą wodą i ubijać, aż mieszanka zacznie krzepnąć. W tym momencie, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, skórkę pomarańczową, sok i mąkę.
  • Wlać na wstępnie upieczony placek i piec przez 15-20 minut, tak, żeby wlana masa zakrzepła. Następnie placek schłodzić. Dekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, ewentualnie można posypać kakaem holenderskim.
  • Zobacz także:
  • Pomarańczowy tort maślany z makiemCiasto śliwkowe z makiemMarmurkowy makowiec
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne