Ciasto idealne na każdą okazję. Wszyscy je pokochają.
Składniki:
1 opakowanie ciasta kruchego ( można kupić w supermarketach)
125 g masła
200 g gorzkiej czekolady
5 jajek
220 g cukru trzcinowego
startą skórkę i sok z 2 pomarańczy (najlepiej ekologicznych)
70 g mąki
kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojonbą w paski
Ciasto czekoladowe z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do formy o średnicy 24 centymetrów włożyć rozwałkowane ciasto, przykryć papierem do pieczenia. Na rozłożony papier nasypać suchego ziarna fasoli i przez dziesięć minut podpiekać. Następnie zdjąć papier i fasolę i piec przez kolejne dziesięć minut.
Roztopić czekoladę i masło. Wymieszać jajka z cukrem w ognioodpornym naczyniu, umieścić je na garnku z wrzącą wodą i ubijać, aż mieszanka zacznie krzepnąć. W tym momencie, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, skórkę pomarańczową, sok i mąkę.
Wlać na wstępnie upieczony placek i piec przez 15-20 minut, tak, żeby wlana masa zakrzepła. Następnie placek schłodzić. Dekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, ewentualnie można posypać kakaem holenderskim.
Zobacz także:
Pomarańczowy tort maślany z makiemCiasto śliwkowe z makiemMarmurkowy makowiec