Ciasto czekoladowe z lodami pistacjowymi

Bez względu na porę roku, CIASTO CZEKOLADOWE Z LODAMI PISTACJOWYMI zawsze stanowi doskonały pomysł na popołudniowy deser. Gorąca polewa czekoladowa zaś, tylko zintensyfikuje chemię między Wami a tym p

Dodany przez:

LODAMI

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania w garnku mleka z cukrem i kakao. Do tego dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia się. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. W międzyczasie w misce obok mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka zaś dodajemy do ostudzonej już masy i mieszamy, a następnie dorzucamy także mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Wskazówki

http://cookmagazine.pl/ciasto-czekoladowe/

lody deser przepis ciasto ciasto czekoladowe pistacje cookmagazine sprawdzony przepis pomysł na deser lody pistacjowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy