Ciasto cytrynowe

Ciasto proste, tanie i pyszne:)

Dodany przez: marta22128

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • Masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie cytrynowe
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru (chyba, że mamy budynie z cukrem)

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białaka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (dużej). Piec ok 30 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przekroic na dwie części.
  2. Galaretki rozpuścić w 0.5 litra gorącej wody. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. jeszcze gorące zmiksować z galaretkami. Przestudzić, pilnując aby galaretki nie stężały. Przełożyć na ciasto, przykryć druga częścią. Ciasto posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.
deser ciasto galaretki budynie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze