Ciasto cytrynowe

ciasto bardzo aromatyczne, wilgotne w smaku mocno cytrynowe, wręcz orzeźwiające

Dodany przez: urszula_d73

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
26 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • •4 całe jajka
  • •250 g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
  • •250 g cukru
  • •300 g mąki
  • •2 łyżki jogurtu naturalnego
  • •2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • •sok z 1 cytryny
  • •skórka starta z 1 cytryny
  • Składniki na polewę jogurtową:
  • •150 ml wody
  • •50 g cukru
  • •2 łyżki jogurtu
  • •2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać miękką margarynę, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, jogurt, dolać sok z cytryny i na wolnych obrotach miksera wymieszać wszystkie składniki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C, formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto, piec ok. 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem suchość ciasta przed wyjęciem.
  3. Podczas pieczenia ciasta mamy czas na przygotowanie polewy jogurtowej, wodę zagotować z cukrem i z sokiem cytrynowym, pogotować do odparowania połowy, powstały gorący syrop połączyć z jogurtem i polać przestudzone ciasto. Smacznego :)
deser cytryna ciasto cytrynowe skórka cytynowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze