iStock
4.32 (256)
Ciasto z chałwą wyróżnia się interesującym smakiem i wyglądem. Delikatny, czekoladowy biszkopt przełożony puszystym kremem chałwowo–budyniowym sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podany w towarzystwie filiżanki kawy lub aromatycznej herbaty z pewnością przypadnie gościom do gustu.
jajka 4 szt.
mąka pszenna 250 g
cukier 250 g
proszek do pieczenia 10 g
kakao 15 g
budyń waniliowy 40 g
mleko 375 g
masło 150 g
chałwa 200 g
Biszkopt czekoladowy: Mąkę pszenną przesiewamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko miksujemy na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 30–40 minut.
Krem budyniowo–chałwowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej budyń waniliowy bez dodatku cukru. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego mleko z sproszkowanym budyniem i energicznie mieszamy przez około 1 minutę. Gotową masę odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto z chałwą: Wystudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy ciasto kremem. Wierzch dekorujemy wedle uznania. Odkładamy chałwowiec do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Porady
- Warto pamiętać, że ciasto z chałwą trzeba przechowywać w lodówce - inaczej może się nieco rozpłynąć. Po przygotowaniu a przed podaniem należy więc umieścić ciasto w lodówce na dość długi czas, by masa zdążyła stężeć.
- Dla urozmaicenia smaku możecie dodać do kremu chałwę czekoladową lub karmelową.
- Górę ciasta można posypać startą czekoladą lub polać roztopioną czekoladą czy domową polewą kakaową. Wierzch chałwowca można również udekorować przy pomocy niewielkich bez lub ozdobnych posypek czekoladowych.
- Jeśli nie przepadacie za czekoladowymi smakami, możecie przygotować placek z chałwą na bazie biszkoptu kawowego lub orzechowego.
- Biszkopt należy wyciągać z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
- Jeśli chcecie sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone nakłujcie je drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, będzie on suchy, to biszkopt jest gotowy.
- Do przygotowania ciasta najlepiej używać jajek w temperaturze pokojowej. Znacząco ułatwi to ubijanie piany.
- Ciasto chałwowe przechowywane w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni.
Smaczne ciasto z kremem chałwowym może zostać przygotowane na różne sposoby. Można samodzielnie upiec biszkopt, albo wykorzystać herbatniki czy biszkopty nasączone kawą. To metoda na szybkie ciasto z chałwą, gdy czas nas goni. Krem chałwowy świetnie współgra ze smakiem kawy, ale też czekolady. Nie bez powodu powstają przecież chałwy kakaowe. Ciasto czekoladowe z chałwą podbije więc serce każdego smakosza! Jeśli chcemy skrócić przygotowanie ciasta i jednocześnie uzyskać smak czekoladowy, możemy użyć kakaowych herbatników. Zamiast budyniu można zaś użyć żelatyny, aby masa stężała.
Interesującym dodatkiem do całości może być dżem wiśniowy. Przełamie on słodycz wypieku. Dżemem wystarczy wysmarować placki lub herbatniki - choćby jedną warstwę. Oczywiście, można użyć innego dżemu, jednak wiśnie wydają się najlepiej komponować ze smakiem chałwy.
Chałwa to przysmak bardzo rozpowszechniony na świecie, wykonywany z karmelu i miazgi nasion oleistych. Tradycyjnie jej ważnym składnikiem jest też miód, używany zamiast karmelu. Chałwa - ta prawdziwa - jest dość zdrowa, jako że zawiera witaminę E, magnez, fosfor i potas.
Ten przepyszny deser można wykonać samodzielnie w domu. Najprościej wykonać chałwę z nasion sezamu czy słonecznika, płynnego miodu, a także aromatu waniliowego. Nasiona wystarczy podprażyć, a następnie zmielić. Do powstałej masy dodać zaś miód i aromat waniliowy. Masę należy ugniatać rękami i formować w bloki czy batony, w zależności od upodobań.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na produkty marki MAC -25% przy zakupach za min. 249 zł. W promocji nie biorą udziału produkty już przecenione, Connect In Colour Eye Shadow Palette, Glitter, Blot Powder/Pressed, Mineralize Skinfinish Natural, Brushes, Accessories, Pro Products, nowości, kolekcje limitowane, MINI MAC oraz produkty z linii MAC VIVA GLAM. Oferty nie łączą się. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na maccosmetics.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.