fot. A. Rogalski
4.47 (189)
Ciasto popapraniec to pyszny i stosunkowo prosty w przygotowaniu wypiek o charakterystycznej nazwie. Wierzch ciasta popapraniec można udekorować również wiórkami kokosowymi. Mimo że przepis na ciasto popapraniec wydaje się trudny w odtworzeniu, to tak naprawdę nie jest on wyzwaniem cukierniczym, chociaż z całą pewnością jest nieco czasochłonny i angażujący. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ciasto popapraniec, które świetnie sprawdza się na domówkach, imprezach oraz spotkaniach w gronie rodzinnym. Możemy je przygotować również wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na ząb.
jajka 7 szt.
mąka pszenna 175 g
cukier 240 g
proszek do pieczenia 5 g
olej 50 ml
mak 125 g
wiórki kokosowe 125 g
kakao 20 g
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 30 g
budyń śmietankowy 160 g
masło 250 g
dżem owocowy 200 g
galaretka 90 g
borówki 200 g
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka - stopniowo, cały czas miksując. Mąkę (160 g) przesiewamy przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączymy z pianą. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz całość mieszamy.
Pieczenie: Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej - kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem albo szpikulcem, mieszające je ze sobą). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
Przygotowanie masy budyniowej: Mleko (375 ml) na budyń przelewamy do garnka. Pozostałe 125 ml łączymy (mikserem lub trzepaczką) z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki pszennej i 40 g cukru. mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Składanie ciasta: galaretkę rozrabiamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składamy ciasto - pierwszy blat smarujemy kremem budyniowym, dżemem, dodajemy kolejny blat biszkoptu i powtarzamy czynność. Zalewamy tężejącą już galaretką, dodając owoce np. borówki. Możemy udekorować wiórkami kokosowymi.
Porady
- Proporcje ciasta na blachę 20x35 cm
- Ciasto popapraniec możemy z powodzeniem przygotować również w wersji bezglutenowej, dodając do niego mąkę bezglutenową. Biszkopt na mące bezglutenowej (np. ryżowej czy też kukurydzianej) może być równie smaczny. Warto dodać do niego również odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Jednym z ważnych składników ciasta popapraniec jest dżem – my rekomendujemy wykorzystać dżem z czarnej porzeczki, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać dżem z malin czy z wiśni. Warto jednak zadbać o to, by nie był zbyt słodki. Kwaskowaty smak konfitury świetnie równoważny słodycz masy budyniowej.
- Przy przygotowaniu masy budyniowej do ciasta popapraniec warto zadbać o to, by nam się ona nie zważyła. Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy użyjemy zimnego masła (powinno mieć ono temperaturę pokojową), rzadkiego budyniu lub wykorzystanie masła z dodatkami. Masa budyniowa jest ważnym składnikiem wielu wypieków, w tym m.in. ciasta 3 bit.
Ciasto popapraniec to warstwowiec, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zachwyca swym efektownym wyglądem. Wygląda na bardzo pracochłonnego i tak rzeczywiście jest, jednakże nie jest on trudny w przygotowaniu. Chociaż osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z cukiernictwem mogą uznać ciasto popapraniec za spore wyzwanie. Deser ten świetnie sprawdzi się na urodzinach, przyjęciach, spotkaniach w gronie najbliższych. Z powodzeniem możemy przygotować go również na święta, na których będzie on świetną ozdobą stołu. Poszukując przepisu na ciasto popapraniec możemy zetknąć się z różnymi wariacjami na temat tego wypieku. Jednakże zawsze na jego spodzie będzie znajdował się biszkopt, potem krem budyniowy, a następnie dżem, żelka bądź galaretka. Na wierzchu ciasta popapraniec znajdują się bakalie: rodzynki, orzechy czy suszona żurawina, a także polewa czekoladowa i ewentualnie wiórki kokosowe.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.