ciasto-"BIAŁA DAMA"

Ciasto doskonałe na specjalne okazje. W sam raz dla miłośników deserów.

Dodany przez: blablulek

ciasto-"BIAŁA DAMA"

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jaj
  • -1szklanaka cukru
  • -1 szklanka maki krupczatki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -0,5 l kremówki 36%
  • -brzoskwinie
  • -4 łyżki żelatyny( rozpuszczonej w1/2 szklance gorącej wody)
  • -3 kostki twarogu
  • -8 łyżek cukru
  • KREM BUDYNIOWY:
  • -2 budynie waniliowe
  • -1 margaryna
  • -8 łyżek cukru
  • -0,75 l mleka
  • POSYPKA:
  • -0,5 kostki masła
  • -15dkg wiórek kokosowych
  • -1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
  2. Białka ubic na sztywną pianę dodając odrobinę soli, dodać cukier, potem żółtka a na koniec makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w piekarniku (180 stopni) przez 40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
  3. MASA SEROWA:
  4. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, następnie ser i roztopioną żelatynę.Na koniec dodać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie.Szybko mieszamy i wykładamy na pierwszy biszkopt nasączony sokiem z brzoskwiń.Przykrywamy drugą połową biszkoptu też nasączonym sokiem z brzoskwiń.
  5. KREM BUDYNIOWY:
  6. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
  7. POSYPKA:
  8. wiórki z cukrem i masłem podsmażyć na patelni do zarumienienia. Po wystygnięciu posypać ciasto.
deser mąka cukier jaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze