Ciasto Ambasador

To ciasto jest pracochłonne ale ma ciekawy smak

Dodany przez: bode

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Masa
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 5 torebek budyniu śmietankowego z cukrem
  • 7 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • spirytus
  • 1 tabliczka mlecznej czxekolady
  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka czekolady milka łaciata do dekoracji
  • kolorowa posypka cukrowa

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z kisielem.
  3. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
  4. Schłodzone białka ubić na sztywno
  5. Do utartych żółtek dodawać powoli na przemian mąkę i białka
  6. Ciasto bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
  7. Przełożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia
  8. Piec w temp. 180 stopni.
  9. Masa:
  10. Z litra mleka odlać dwie szklanki
  11. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym
  12. W pozostałym mleku rozmieszać budynie z żółtkami.
  13. Wlać na gotujące mleko i gotować do zgęstnienia
  14. Masło utrzeć na puch i delikatnie dodawać po łyżce przestudzony budyń
  15. Masę podzielić na dwie części
  16. Do jednej dodać brzoskwinie
  17. Do drugiej kakao, pokrojoną na kawałki czekoladę, rodzynki, pokrojone orzechy i spirytus do smaku
  18. Na biszkopt wyłożyć ciemną masę a następnie jasną
  19. Udekorować startą czekoladą milka, owocami kiwi i mandarynki oraz kolorową posypką cukrową
  20. Schłodzić w lodówce
deser Tort przyjęcie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze