Ciastka francuskie z brzoskwinią

świetny pomysł do kawy albo cherbaty

Dodany przez: yamimo

Ciastka francuskie z brzoskwinią

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
260 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 30 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego (5 płatów)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie

  1. Płaty ciasta ułożyć obok siebie i rozmrozić w temp. pokojowej.
  2. Osączyć brzoskwinie.
  3. Oddzielić białko od żółtka.
  4. Białko utrzeć dokładnie z marcepanem oraz 4 łyżkami cukru pudru.
  5. Żółtko wymieszać ze śmietaną.
  6. Przepołowić plastry ciasta.
  7. Każdą połówkę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kwadrat 12x12 cm.
  8. Wnętrza kwadratów posmarować cienko odrobiną żółtka.
  9. Rogi zawinąć do środka.
  10. Na każdym ciastku ułożyć odrobinę masy marcepanowej oraz połówkę brzoskwini.
  11. Ciastka umieścić na blasze wyłożonej pergaminem.
  12. Ich brzegi posmarować resztą żółtka i posypać płatkami migdałów.
  13. Wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 min w temp. 200°C.
  14. Po wyjęciu z pieca posypać resztą cukru pudru.
deser wegetariańska dla dzieci brzoskwinie ciastka francuskie ciasto francuk skie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze