200 g kaszki ryżowej dla małych dzieci (u mnie jabłkowa)
3 jajka
2 łyżki cukru waniliowego domowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasteczka z kaszki ryżowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W misce zmieszać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszkę ryżową (można użyć kaszki o dowolnym smaku, można także dodać kleik ryżowy, wtedy należy zwiększyć ilość cukru).
W drugiej misce utrzeć miękkie masło na puszysto, dodać po jednym jajku cały czas miksując.
Wsypać połowę suchych składników, zmiksować. Dodać drugą połowę, zmiksować ponownie. Schłodzić w lodówce około pół godziny – dzięki temu będzie wygodniej formować ciasteczka.
Po tym czasie wyjąć masę z lodówki, formować kuleczki, spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach