4.52 (196)
Chrzan wielkanocny jest kremowy, aksamitny i wyrazisty. To wyjątkowy dodatek do wielu świątecznych dań, świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju pieczonych mięs, pasztetów, domowych wędlin, faszerowanych jajek i białej kiełbasy. Można przyjąć, że to uniwersalny dodatek, który robi się szybko i prosto. Chrzan wielkanocny nie tylko genialnie smakuje, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych.
chrzan 200 g
jajka 5 szt.
śmietana 18% 125 g
majonez 50 g
musztarda 5 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Wkładamy je na wrzątek i gotujemy na twardo przez 8 minut do 10 minut. Jeśli zapomnieliśmy ogrzać jajka, to bez problemu możemy to zrobić, ale trzeba je wtedy wsadzić do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
Artur Rogalski
Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Przestudzone jajka obieramy je ze skorupek.
Artur Rogalski
Jajka przekładamy do blendera i rozdrabniamy je dosłownie przez chwilę, powstanie dość jednolita masa. Popularniejszą metodą jest ścieranie ich na metalowej tarce, na drobnych oczkach, dzięki temu chrzan wielkanocny będzie wydawał się gęściejszy.
Artur Rogalski
Korzeń chrzanu ścieramy na tej samej tarce, co jajka. Jednak świeży bywa o tej porze roku trudno dostępny. Dlatego możemy go zastąpić gotowym ze słoika. Ale tu bardzo ważne jest, żeby był on dobrej jakości, najlepiej bez żadnych dodatków. Polecamy poszukać produktów ekologicznych o wyrazistym chrzanowym smaku.
ścieranie chrzanu
Do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, starty chrzan, rozdrobnione jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy do połączenia składników.
Artur Rogalski
Chrzan wielkanocny podajemy w niedużej misce, można go też poporcjować do małych miseczek i postawić je w kilku miejscach na stole. Wierzch można posypać świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną koperku.
Artur Rogalski
Porady
- Jak zrobić chrzan wielkanocny, żeby nie uronić łez? Zanim zaczniemy trzeć korzeń, umieśćmy go w zimnej wodzie na godzinę. Możemy także przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa lub wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż używanie zwykłej tarki.
- Chrzan zalany octem z cukrem można przechowywać w słoiczkach i wykorzystywać do różnych dań, takich jak zupa chrzanowa. Kiedy zaskoczy nas Wielkanoc, wystarczy dodać do niego jajka i śmietanę, żeby stworzyć świąteczny dodatek do mięs.
- Przepis na chrzan z jajkami możemy modyfikować w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny chrzan, możemy dodać więcej śmietany lub majonezu.
- Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, żeby chrzan wielkanocny mogły bez obaw spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Chrzan wielkanocny z jajkiem sprawdzi się jako dodatek do wielu tradycyjnych wielkanocnych potraw. Możemy go podać jako akompaniament zarówno do gorących dań obiadowych, jak i tzw. zimnej płyty. Oto kilka przykładów:
Ważnym składnikiem chrzanu wielkanocnego jest jajko i to odróżnia go od innych sosów na bazie tego aromatycznego korzenia. W naszym przepisie proponujemy ugotowanie jajek na twardo (mogą być też przyrządzone na półtwardo). Innym sposobem jest dodanie surowych jaj do wody zagotowanej z cukrem, octem i startym chrzanem. Taką mieszankę podgrzewa się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje masło.
Inne, podobne sosy, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub mięs, to na przykład:
Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakteriobójcze działanie. Dzięki niemu nie tylko wspomaga leczenie infekcji, ale można go także używać jako środka konserwującego w kuchni. Niegdyś nacierano nim mięsa, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Udowodniono również, że wspomaga trawienie i przemianę materii. Chrzan zawiera duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu i fosforu.