Artur Rogalski

Chrzan wielkanocny

Ocena:

4.52 (196)

  • 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Chrzan wielkanocny jest kremowy, aksamitny i wyrazisty. To wyjątkowy dodatek do wielu świątecznych dań, świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju pieczonych mięs, pasztetów, domowych wędlin, faszerowanych jajek i białej kiełbasy. Można przyjąć, że to uniwersalny dodatek, który robi się szybko i prosto. Chrzan wielkanocny nie tylko genialnie smakuje, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych. 

Składniki:

  • chrzan  200 g

  • jajka  5 szt.

  • śmietana 18%  125 g

  • majonez  50 g

  • musztarda  5 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Chrzan wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Wkładamy je na wrzątek i gotujemy na twardo przez 8 minut do 10 minut. Jeśli zapomnieliśmy ogrzać jajka, to bez problemu możemy to zrobić, ale trzeba je wtedy wsadzić do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.

    chrzan wielkanocny - gotowanie jajek
  • Krok 2:

    Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Przestudzone jajka obieramy je ze skorupek.

    chrzan wielkanocny - gotowanie jajek
  • Krok 3:

    Jajka przekładamy do blendera i rozdrabniamy je dosłownie przez chwilę, powstanie dość jednolita masa. Popularniejszą metodą jest ścieranie ich na metalowej tarce, na drobnych oczkach, dzięki temu chrzan wielkanocny będzie wydawał się gęściejszy.

    chrzan wielkanocny - blendowanie jajek
  • Krok 4:

    Korzeń chrzanu ścieramy na tej samej tarce, co jajka. Jednak świeży bywa o tej porze roku trudno dostępny. Dlatego możemy go zastąpić gotowym ze słoika. Ale tu bardzo ważne jest, żeby był on dobrej jakości, najlepiej bez żadnych dodatków. Polecamy poszukać produktów ekologicznych o wyrazistym chrzanowym smaku. 

    chrzan wielkanocny
  • Krok 5:

    Do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, starty chrzan, rozdrobnione jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy do połączenia składników.

    chrzan wielkanocny - składniki
  • Krok 6:

    Chrzan wielkanocny podajemy w niedużej misce, można go też poporcjować do małych miseczek i postawić je w kilku miejscach na stole. Wierzch można posypać świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną koperku.

    chrzan wielkanocny

Porady

  • Jak zrobić chrzan wielkanocny, żeby nie uronić łez? Zanim zaczniemy trzeć korzeń, umieśćmy go w zimnej wodzie na godzinę. Możemy także przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa lub wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż używanie zwykłej tarki.
  • Chrzan zalany octem z cukrem można przechowywać w słoiczkach i wykorzystywać do różnych dań, takich jak zupa chrzanowa. Kiedy zaskoczy nas Wielkanoc, wystarczy dodać do niego jajka i śmietanę, żeby stworzyć świąteczny dodatek do mięs.
  • Przepis na chrzan z jajkami możemy modyfikować w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny chrzan, możemy dodać więcej śmietany lub majonezu.
  • Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, żeby chrzan wielkanocny mogły bez obaw spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym jeść chrzan wielkanocny? 

Chrzan wielkanocny z jajkiem sprawdzi się jako dodatek do wielu tradycyjnych wielkanocnych potraw. Możemy go podać jako akompaniament zarówno do gorących dań obiadowych, jak i tzw. zimnej płyty. Oto kilka przykładów: 

  • Klops z jajkiem – podaje się go na zimno i na ciepło, dlatego chrzan wielkanocny jest do niego idealnym, uniwersalnym dodatkiem.  
  • Domowe wędliny – np. baleron parzony, karkówka pieczona w rękawie lub schab. Chrzan podkręci także smak każdej domowej szynki gotowanej. 
  • Pasztet domowy pieczony – nieważne, czy przyrządzamy go z wieprzowiny, indyka, gęsi czy zająca. Sos chrzanowy z jajkiem pasuje do każdego rodzaju mięsa, a ponadto możemy go podać do pasztetu wegetariańskiego, np. z soczewicy lub fasoli. 
  • Ryby – zwłaszcza na zimno, czyli wędzone lub w galarecie. Chrzan na Wielkanoc możemy również zaserwować zamiast sosu tatarskiego do ryby smażonej w panierce. 
  • Domowa biała kiełbasa – najczęściej spotykamy ją w żurku lub w barszczu białym, ale nierzadko spożywamy ją w formie drugiego dania lub przekąski. Jako dodatek cudownie sprawdzi się wtedy chrzan wielkanocny. Jest to świetna alternatywa dla zwykłej parówki z keczupem. 

Przepis na chrzan wielkanocny – czym się różni od innych? 

Ważnym składnikiem chrzanu wielkanocnego jest jajko i to odróżnia go od innych sosów na bazie tego aromatycznego korzenia. W naszym przepisie proponujemy ugotowanie jajek na twardo (mogą być też przyrządzone na półtwardo). Innym sposobem jest dodanie surowych jaj do wody zagotowanej z cukrem, octem i startym chrzanem. Taką mieszankę podgrzewa się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje masło. 

Inne, podobne sosy, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub mięs, to na przykład:  

  • ćwikła – nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest także smaczna i pożywna, 
  • chrzan z żurawiną – świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, a w szczególności z indykiem, 
  • sos chrzanowy na zimno, czyli chrzan z majonezem i śmietaną lub jogurtem,  
  • chrzan wielkanocny z migdałami – dodatek posiekanych orzechów sprawia, że zimny sos przyjemnie chrupie i ma słodkawy smak.  

Czy chrzan jest zdrowy? 

Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakteriobójcze działanie. Dzięki niemu nie tylko wspomaga leczenie infekcji, ale można go także używać jako środka konserwującego w kuchni. Niegdyś nacierano nim mięsa, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Udowodniono również, że wspomaga trawienie i przemianę materii. Chrzan zawiera duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu i fosforu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne