chruściki dla Asi

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

Dodany przez: Edzia24

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • 0.5 litra oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.
ciasta przekąska deser desery
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze