kruche_ciasteczka_owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

Ocena:

4.55 (166)

  • 30 min.

Przepis dla tych, którzy dbają o linię, lubią chrupiące lekko czekoladowe ciasteczka.

Składniki:

  • 185 g roztopionego masła,
  • 1 szklanka muesli
  • najlepiej wykorzystać resztki różnych,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 70 g brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 spora łyżka miodu
  • 1 roztrzepane jajko

Kruche ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki
  • jeśli macie duże rodzynki można je trochę pokroić. Do rondelka
  • w którym roztapialiście masło dodać miód i rozpuścić go w jeszcze ciepłym maśle
  • po lekkim przestudzeniu dodać jajo i dokładnie wymieszać. Jajowo-masłową mieszaninę dodajemy do suchych składników. Mieszamy łopatką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
  • na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta (ja pomagałam sobie średnią łyżką do lodów) i lekko spłaszczamy wilgotnymi rękoma
  • pozostawcie między ciasteczkami odstępy.Pieczemy ok. 15 minut
  • studzimy na kratce. Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem lub udekorować stopioną czekoladę. Są pyszne!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne