Przepis dla tych, którzy dbają o linię, lubią chrupiące lekko czekoladowe ciasteczka.
Składniki:
185 g roztopionego masła,
1 szklanka muesli
najlepiej wykorzystać resztki różnych,
1/2 szklanki płatków migdałowych,
1/2 szklanki rodzynek,
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
70 g brązowego cukru,
1/4 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki kakao
1 spora łyżka miodu
1 roztrzepane jajko
Kruche ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki
jeśli macie duże rodzynki można je trochę pokroić. Do rondelka
w którym roztapialiście masło dodać miód i rozpuścić go w jeszcze ciepłym maśle
po lekkim przestudzeniu dodać jajo i dokładnie wymieszać. Jajowo-masłową mieszaninę dodajemy do suchych składników. Mieszamy łopatką. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta (ja pomagałam sobie średnią łyżką do lodów) i lekko spłaszczamy wilgotnymi rękoma
pozostawcie między ciasteczkami odstępy.Pieczemy ok. 15 minut
studzimy na kratce. Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem lub udekorować stopioną czekoladę. Są pyszne!