Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem

Gęsta, pyszna zupa z warzywami, delikatną rybą i boczkiem - chowder jest znakomity i sycący.

Dodany przez: mojegotowanie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 żółte cukinie
  • 3 średniej wielkości mączyste ziemniaki
  • 10 dag parzonego wędzonego boczku
  • pęczek dymki typu szczypior (osobno cebulki i szczypior)
  • 1 l + szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 10 dag kukurydzy w ziarenkach
  • 60 dag filetu z dorsza, bez skóry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 10 dag sera topionego śmietankowego

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy po długości w ćwiartki, wycinamy pestki, następnie kroimy w 1-cm kostkę. W podobną kostkę kroimy obrane ziemniaki.
  2. Boczek tniemy w możliwie najmniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem, prażymy przez 2 min.
  3. Dokładamy plasterki białej części dymki i ziemniaki, smażymy razem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, ok. 7 min, następnie zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe i zostawiamy na 15 min na małym ogniu.
  4. Wkładamy cukinie, kukurydzę i dorsza, pokrojonego na grubsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester.
  5. Po 10 min wrzucamy ser, czekamy aż się rozpuści. Zupę wylewamy do talerzy z wielką grzanką z tostowego chleba i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem dymki.

Wskazówki

>>> Sugeruję tu cukinię żółtą, ponieważ zielona w zupach szybko traci kolor.

>>> Jako wywar doskonale pasuje tu rybny – razem z warzywami (nie żałujmy ich, aby był naprawdę intensywny) pogotujmy kilka ogonów, płetw i rybi łeb. 

>>> Razem z serem warto dodatkowo zatopić łyżkę masła – kaloryczne, ale dla smaku genialne!

>>> Można także zadbać o cytrynowy finisz, i na sam koniec wrzucić do garnka kilka plasterków cytryny ze skórką; byle na krótko, inaczej nadadzą zupie goryczy. Nie zaszkodzi też, jak to w chowderze, dorzucić kilka małż lub krewetek.

 

zupa cukinia boczek dorsz chowder
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze