Chłodnik z botwinki

Przygotowanie: 45 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 270 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Chłodnik z botwinki

Chłodnik

Czas przygotowania:
Kalorie:
270 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 1/2 l bulionu jarzynowego
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie ok. 10 min.
  2. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić na kawałki.
  3. Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę.
  4. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.
warzywa zupa chłodnik botwinka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze