Chłodnik pomidorowy z samych pomidorów

Chłodnik pomidorowy będzie idealne na upalne lato. Polecamy krem - chłodnik z samych pomidorów. To włoska wersja zimnego kremu - chłodnik z samych pomidorów zagęszczonego chlebem. Podobny do hiszpańskiego gazpacho, ale jednak z wyczuwalną włoską nutą kuchni Italii. Taki chłodnik pomidorowy bez dodatku sera pleśniowego będzie w pełni wegański, więc zachęcamy do eksperymentowania z przepisem na pappa al pomodoro na zimno!

chłodnik

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ząbki czosnku obieramy i siekamy. Chleb kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy i przecieramy przez sito.
  • 2.Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy czosnek, podsmażamy przez
    krótką chwilę. Dodajemy chleb, podsmażamy ok. 3 min, następnie pomidory, 2/3 bazylii, po szczypcie soli, pieprzu, cukru i wlewamy wodę. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu przez 20 min. Tak wyciągniemy esencję smaku, jaką ma chłodnik pomidorowy.
  • 3.Całość miksujemy blenderem i odstawiamy do schłodzenia. Chłodnik pomidorowy podajemy z kroplą oliwy, porwaną świeżą bazylią i pokrojonym serem pleśniowym z niebieską pleśnią.

Kalorie: 50.00

Porady

Uwaga! Chłodnik z pomidorów możemy zrobić z dojrzałych, soczystych, świeżych pomidorów - wtedy będzie najsmaczniejszy. Jeśli jednak nie mamy takich produktów, możemy użyć pomidorów w puszce (400 g) lub passaty pomidorowej (350 ml). Wybierając przetwory z pomidorów sprawdzajmy ich skład - stawiając na jakościowe produkty. Chłodnik z pomidorów serwujemy w eleganckich miseczkach lub salaterkach ze szkła.

Notka redakcyjna

Inspiracją do tego chłodnika była klasyczna toskańska zupa pappa al pomodoro. Gęsta, o mięsistej fakturze i intensywnym, pełnym słońca smaku świeżych pomidorów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 15 min.
Chłodnik pomidorowy
Pyszna zupa

Alex_M

Chłodnik pomidorowy