Chłodnik litewski tradycyjny

Wyśmienity na letnie upały.

Dodany przez: Bahus1

Chłodnik litewski tradycyjny

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.3 z 10 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 l maślanki,
  • 2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 4 obrane ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki (płaskie) cukru,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz.
  2. Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na "zapałkę"
obiad zupa koperek buraczki maślanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze