Chlebowe muffiny z boczkiem

Wyrazisty boczek w śniadaniowych muffinach chlebowych.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • masło
  • kilkanaście plasterków wędzonego i parzonego boczku
  • 6 jajek
  • chlust mleka
  • kilka łyżek startego żółtego sera do zapiekania
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Blachę do muffinków (z dużymi, szerokimi wgłębieniami) smarujemy cieniutko masłem.
  2. Do każdego wgłębienia wkładamy po 2 kromki pieczywa, żeby ładnie wystawały ponad formę, ale też tak, żeby zakrywały dno (najlepiej je ugnieść wilgotnymi palcami), w środku wykładamy je dodatkowo plasterkami boczku (niech też ładnie wystają).
  3. Jajka rozmącamy z mlekiem, serem i przyprawami do smaku, rozlewamy do chlebowych foremek. Zapiekamy ok. 10 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
chleb boczek muffiny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze