Chleb na sodzie

Ocena:

4.46 (157)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chleb na sodzie z maślanką zwany również irlandzkim, przygotujemy w ekspresowym tempie bez grama drożdży. Wystarczy połączyć składniki, uformować ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Gotowy wypiek wspaniale smakuje zarówno na słodko z ulubionym dżemem, jak i na słono z wędliną lub serem. Chleb na sodzie zachwyci wszystkich fanów szybkiej kuchni.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • sól  6 g

  • płatki owsiane  100 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • maślanka  500 ml

Chleb na sodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Łączenie składników: mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, płatki owsiane i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie całość łączymy z kefirem i krótko wyrabiamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto formujemy na kształt kuli. Układamy je na blasze, lekko spłaszczamy i nacinamy krzyż na środku. Następnie wstawiamy je do piekarnika na ok. 35 minut. Gotowy chleb na sodzie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Chleb na sodzie możemy przygotować również w formie bułek. Dzielimy wtedy surowe ciasto na kilka części, formujemy wedle uznania, a następnie układamy na blasze. Na końcu spłaszczamy je delikatnie dłonią, nacinamy i pieczemy.
  • Maślankę z powodzeniem zastąpimy kefirem, zsiadłym mlekiem, a nawet jogurtem naturalnym.
  • Po upieczeniu, warto stuknąć wypiek od spodu – jeśli wyda głuchy dźwięk, oznacza to, że jest gotowy. W przeciwnym razie wkładamy go do gorącego piekarnika jeszcze na kilka minut.
  • Do przygotowania wypieku, zazwyczaj wykorzystujemy mąkę pszenną luksusową, bułkową lub pełnoziarnistą. Ostatni produkt sprawi, że chleb będzie bogatszy w błonnik i bardziej sycący. 
  • Przed wstawieniem uformowanego ciasta do piekarnika możemy udekorować je płatkami owsianymi, sezamem, ziarnami słonecznika bądź dyni. Składniki te wspaniale wzbogacą smak i aromat wypieku.
  • Chleb na sodzie kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Dzięki temu kromki nie będą się rozpadać.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb na sodzie – inne warianty

Chleb na sodzie, tak samo jak ten tradycyjny, możemy wzbogacić o różne, zarówno słodkie, jak i słone składniki, np. żurawinę, rodzynki lub żółty ser. Dzięki temu nasz wypiek będzie smaczniejszy oraz o wiele bardziej sycący. Poniżej podajemy kilka pomysłów na pyszne dodatki.

  • jabłko – wystarczy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do surowego ciasta. Jeśli chcemy podkręcić smak owoców, polecamy wcześniej posypać je niewielką ilością cynamonu. Wypiek w takim wydaniu bez problemu możemy jeść solo lub posmarowany cienką warstwą masła,
  • rodzynki – przed połączeniem ich z resztą składników, namaczamy je w wodzie. Dzięki temu będą wyjątkowo delikatne,
  • przyprawy i zioła – np. rozmaryn, oregano, czarnuszka, kminek. Możemy dodać je zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Sprawią, że nasz wypiek będzie odznaczał się wyjątkowo bogatym aromatem,
  • żółty ser – ścieramy go na tarce o grubych oczkach i łączymy z suchymi składnikami. Następnie wlewamy maślankę. Całość wyrabiamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji,
  • żurawina – rewelacyjnie komponuje się z posiekanymi orzechami. Pamiętajmy, żeby uprzednio namoczyć składniki,
  • cebula – należy posiekać ją i podsmażyć na patelni. Nada naszemu chlebowi delikatnej, słodkiej nuty,
  • amarantus – stanowi cenne źródło wielu składników mineralnych w tym fosforu, magnezu i wapnia. Wspaniale wzbogaci wartość odżywczą wypieku.

Chleb na sodzie – bezglutenowy 

Chleb na sodzie przygotujemy również w wersji bez dodatku mąki pszennej. To świetny pomysł dla wszystkich osób unikających glutenu. W takiej sytuacji polecamy wykonać go na bazie:

  • mąki gryczanej – jej dodatek sprawi, że chleb będzie cechował się pięknym brązowym kolorem oraz delikatnym, orzechowym smakiem,
  • mąki jaglanej – jest wyjątkowo łagodna i odznacza się kremową barwą, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej,
  • mąki ryżowej – warto wymieszać ją również ze skrobią ziemniaczaną, która sprawi, że nasz wypiek będzie miał idealną konsystencję,
  • mąka z ciecierzycy – możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować ją samemu. Wystarczy rozdrobnić suchą ciecierzycę w malakserze.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne