Chleb żytni ze śliwką i orzechami

Przepis na zdrowe pieczywo z wędzonymi śliwkami

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ZACZYN:
  • 2/3 szklanki zakwasu (najłatwiej przygotować go z gotowego produktu instant – do kupienia m.in. w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/2 kg mąki żytniej razowej
  • 350 ml wody
  • DO CIASTA:
  • 50 dag mąki żytniej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml wody
  • po 10 dag wędzonych śliwek bez pestek i orzechów włoskich (lub włoskich pół na pół z laskowymi)
  • tłuszcz i otręby do forem

Przygotowanie

  1. Zakwas, mąkę żytnią razową i 350 ml wody mieszamy dokładnie, odstawiamy pod przykryciem na noc. Dodajemy mąkę żytnią chlebową, sól, 450 ml wody, pokrojone śliwki i orzechy, mieszamy dokładnie, odstawiamy pod przykryciem na noc.
  2. Przekładamy do nasmarowanych, oprószonych otrębami średnich keksówek, odstawiamy pod przykryciem na 3 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C, zaparowujemy. Chleby nacinamy z wierzchu, pieczemy ok. 50 min.
chleb zakwas pieczywo kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze