Chleb z ziemniaków

Ocena:

4.5 (175)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 2 osób
puszysty i zdrowy

Składniki:

  • 680g ugotowanych ziemniaków
  • 660g mąki pszennej
  • 120ml ciepłej wody, która została z gotowania ziemniaków
  • 1 łyżka drożdży suszonych lub
  • 15g świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli ( połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków!)

Chleb z ziemniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki wkładamy do maszyny (miksera, miski). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, w której się gotowały ziemniaki i pozostawiamy na 5 minut. Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z olejem i mieszamy, powoli dodając resztę soli iNastępnie wyjmujemy z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczamy i dzielimy na dwie części. Formujemy najpierw dwie kule, które lekko rozciągamy na boki i zawijając końce zlepiamy je na górze, tworząc bardziej lub mniej zgrabny, pękaty woreczek. Układamy na posypanej mąką ścierce zlepionym zamknięciem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte końcami ściereczki na 30 do 40 minut. Następnie zgrabnym ruchem otwieramy i odwracamy bochenki (najlepiej na łopatę) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st C) tym razem łączeniem do góry. Pieczemy ok. 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba. mąkę. Zagniatamy ciasto ok. 10 minut, odstawiamy na 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne