Sycący, wyrazisty w smaku chleb z kaszy gryczanej i nasion chia. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1/4 szklanki nasion chia
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki soli morskiej
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Chleb z kaszy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zalać kaszę dużą ilością zimnej wody i moczyć przez 2 godziny.
W tym samym czasie namoczyć nasiona chia w 1/2 szklanki wody.
Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę na sicie i przesypać do malaksera, dodać chia, 1/2 szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencję ciasta).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1,5 godziny, do momentu kiedy po naciśnięciu delikatnie się odbija.
Wyjąć z piekarnika i studzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.