Chleb z kaszy

Sycący, wyrazisty w smaku chleb z kaszy gryczanej i nasion chia. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

  1. Zalać kaszę dużą ilością zimnej wody i moczyć przez 2 godziny.
  2. W tym samym czasie namoczyć nasiona chia w 1/2 szklanki wody.
  3. Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Odcedzić kaszę na sicie i przesypać do malaksera, dodać chia, 1/2 szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencję ciasta).
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1,5 godziny, do momentu kiedy po naciśnięciu delikatnie się odbija.
  6. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.
chleb kasza chia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy