Chleb cebulowy

Ocena:

4.4 (153)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chleb cebulowy w najprostszym przepisie - wyrośnięty, z dodatkiem prażonej cebulki. To idealny przepis na domowe, aromatyczne pieczywo, które polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Takie pieczywo to idealna baza do kanapek, a także dodatek do bigosu, zupy lub fasolki po bretońsku. Zobacz, jak zrobić chleb cebulowy. 

Składniki:

  • drożdże  50 g

  • mleko  125 ml

  • cukier  5 g

  • sól  15 g

  • mąka pszenna  1 kg

  • prażona cebulka  50 g

  • mak  15 g

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn drożdżowy na chleb: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

  • Krok 2:

    Wyrabianie ciasta: Resztę mąki i cebulkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy 1/2 l ciepłej wody i sól. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.

  • Krok 3:

    Pieczenie chleba cebulowego: Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 35x11 cm. Wierzch wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią. Ewentualnie posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Studzimy chleb w formie.

Porady

  • W przepisie użyto gotowej prażonej cebuli, ale możesz też dodać cebulkę, która wcześniej podsmażysz na patelni. Prażoną cebulkę warto zrobić samodzielnie: cebulę kroimy w kostkę, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy w głębokim oleju do czasu, aż będzie rumiana. 
  • Do udekorowania chleba można wykorzystać mak, ale sprawdzi się też sezam, czarnuszka oraz siemię lniane.
  • Przy pieczeniu chleba cebulowego ważna jest temperatura pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni. Przy foremce 35x11cm czas pieczenie wynosi około 60 minut.
  • Domowe pieczywo najlepiej piec w podłużnych foremkach lub keksówkach z wysokim bokiem. Przed włożeniem ciasta do formy natłuść formę i posyp mąką.  
  • Dzięki temu, że przepis na chleb cebulowy zawiera mąkę pszenną i drożdże pieczywo ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. 
  • Chleb cebulowy jest łatwy w przygotowaniu i aromatyczny, pasuje do każdego rodzaju wędlin, sera, warzyw. Takie pieczywo możesz zabrać do szkoły lub pracy, dlatego warto go robić nie tylko od święta.
  • Łącząc ze sobą powyższe składniki, uzyskasz prosty chleb cebulowy, który zrobisz w krótkim czasie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić smak chleba dodają od niego czarne oliwki lub/i suszone pomidory oraz czosnek. 
  • Jeśli lubisz domowe pieczywo, możesz upiec go więcej, a następnie zamrozić. Pamiętaj o tym, aby dobrze wystudzić pieczywo przed włożeniem go do zamrażarki. 
  • Jeśli chcesz zatrzymać świeżość chlebka cebulowego na dłużej, owiń go bawełnianą ściereczką i włóż do chlebaka. 
  • Jeśli często robisz domowe wypieki, rozważ kupno maszyny do wypieku pieczywa. Takie urządzenie ułatwi pracę i pozwoli na przygotowanie wieszaj ilości ciasta w krótkim czasie.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb cebulowy - jaką mąkę wybrać?


Najlepszy chleb cebulowy na drożdżach uzyskasz dodając mąkę pszenną typ 650, 750 oraz 850. Ciasto z takiej mąki będzie elastyczne, a sam wypiek chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Do wypieku chleba cebulowego możesz użyć mieszanki mąk graham (typ 1850) i pszennej lub graham i orkiszowej. Pamiętaj jednak, że takie pieczywo będzie bardziej zbite niż to zrobione z samej maki pszennej. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz spożywać glutenu, wymień składniki z powyższego przepisu na bezglutenowe. 
 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne