Makaron po chińsku

Ocena:

4.3 (162)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu błyskawicznego (125 g)
  • 1 marchewka
  • 1/4 średniego selera
  • kilka grzybów mun
  • 1/2 papryki
  • kawałek pora
  • 1 cm imbiru świeżego
  • 1 op. marynaty orientalnej Kamis
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • olej arachidowy do smażenia

Makaron po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z marynatą, przykryć i wstawić do lodówki. Namoczone wcześniej grzyby pokroić w paseczki, pora w półplasterki, paprykę, marchewkę i selera w zapałkę. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na 4 minuty i odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, wrzucić kurczaka i podsmażyć przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć, dolać łyżkę oleju, wrzucić marchewkę i selera, podsmażyć 2-3 minuty, dodać grzyby, paprykę i pora. Wymieszać. Dodać starty imbir. Ciągle mieszając smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać mięso i makaron, smażyć kolejne kilka minut. Polać 1 łyżką sosu sojowego.
  • Na koniec rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie z moczenia grzybów i zalać nią smażący się makaron. Dokładnie wymieszać i po 2 minutach gotowe :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne