Chinkali

Ocena:

4.47 (167)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Chinkali to gruzińskie pierożki (kołduny), które wypełnione są bulionem i farszem mięsnym, najczęściej wołowo-wieprzowym. Związana jest z nimi odpowiednia kultura spożywania, która wymaga nadgryzienia pierożka, a następnie wyssania gorącego bulionu, a na końcu zjedzenia ciasta i farszu kołduna. Jednym z największych wyzwań związanych z ich przyrządzaniem jest ich zwijanie – wymaga ono nieco wprawy. Poniżej podajemy przepis na chinkali – tradycyjne gruzińskie pierogi z mięsem. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • jajka  1 szt.

  • woda  1 l

  • olej rzepakowy  39 ml

  • mięso mielone wieprzowe  400 g

  • mięso mielone wołowe  400 g

  • cebula  1 szt.

  • kolendra  1 pęczek

  • sól  8 g

  • pieprz  3 g

Chinkali - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.

  • Krok 2:

    Mięso wołowo-wieprzowe: oczyszczamy, usuwamy błonki i zrosty. Mielimy w maszynce. Możemy też wykorzystać gotowe, zmielone mięso.

  • Krok 3:

    Farsz: do zmielonego mięsa dodajemy kolendrę, startą cebulę, 500 ml zimnej wody, sól i czarny pieprz. Składniki mieszamy rękoma, tylko do połączenia składników.

  • Krok 4:

    Ciasto na chinkali: podgrzewamy 500 ml wody. Wlewamy ją do mąki i zagniatamy, jak na pierogi.

  • Krok 5:

    Wycinanie chinkali: stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o grubości 2-3 milimetrów. Następnie wycinamy za pomocą szerokiej szklanki lub miseczki koła o średnicy 10-13 cm. Czynności powtarzamy z pozostałymi porcjami ciasta.

  • Krok 6:

    Formowanie: na każdy placuszek nakładamy mięsny farsz (ok. 15 g), a następnie zwijamy całość w kształt sakiewki. Dokładnie zaklejamy pierożki chinkali, tworzymy fałdki/zakładki, a końcówkę lekko zakręcamy.

  • Krok 7:

    Gotowanie: na koniec – w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty).

  • Krok 8:

    Podanie: gorące wykładamy na talerze i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.

Porady

  • W tradycyjnym przepisie na chinkali do farszu dodaje się również zieleninę – zazwyczaj jest to kolendra. Z powodzeniem możemy zastąpić ją pietruszką, a także zrobić mieszankę z koperkiem. 
  • Jeśli nasze ciasto na chinkali jest za mało elastyczne, to możemy dodać do niego odrobinę wody – warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Ciasto ma być elastyczne, ale nie wilgotne. 
  • Gruzińskie pierożki możemy ugotować w bulionie – w zależności od preferencji możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub drobiowo-wołowy. 
  • Fanki i fani pierogów z mięsem powinni spróbować także tradycyjnej potrawy rosyjskiej - pielmieni oraz tatarskiej - czebureków.  
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na chinkali – różne warianty

Chinkali z mięsem to tradycyjne gruzińskie pierogi, które w zależności od regionu Gruzji przygotowuje się w różny sposób. Pierożki w kształcie fantazyjnej sakiewki różnią się od siebie przede wszystkim farszem: 

  • Zazwyczaj są one serwowane z farszem mięsnym (wieprzowo-wołowym) z dodatkiem kolendry.
  • Niekiedy pierożki chinkali przygotowuje się z farszem z baraniny.
  • Można też spotkać chinkali z serem, nadziewane mozzarellą i fetą.
  • Mniej popularne są pierożki wypełnione grzybami leśnymi lub pieczarkami.
  • Mamy też nietypowy farsz z ziemniaków i twarogów, który smakiem przypomina pierogi ruskie.

Różny jest także sposób ich doprawienia – zazwyczaj dodaje się kolendrę, ale niekiedy również:

  • cebulę,
  • czarny pieprz,
  • miętę,
  • natkę pietruszki,
  • koperek.

 Ciekawym wariantem pierożków gruzińskich są chinkali na słodko:

  • z czekoladą,
  • twarogiem,
  • wiśniami
  • truskawkami. 

Sposób na zwijanie chinkali

Przepis na chinkali z pozoru wydaje się bardzo łatwy, jednak najtrudniejszym zadaniem w ich przygotowaniu jest zwijanie. Uzyskanie pożądanego kształtu sakiewki wymaga nie lada wyprawy i jest znacznie trudniejsze niż np. lepienie pierogów ruskich, klusek śląskich czy knedli. Najpierw na środek rozwałkowanego ciasta, nakładamy farsz (dość sporo – jedną dużą łyżkę 20 g). Dalej formujemy zakładki, trzymają ciasto trzema palcami. Czynność tę powtarzamy kilkunastokrotnie (fałdem powinno być co najmniej 10). Na samym końcu zakręcamy końcówkę ciasta, żeby się nie rozkleiło podczas procesu gotowania.

Jak jeść chinkali i z czym je podawać?

Z chinkali wiąże się odpowiedna kultura jedzenia – warto wiedzieć, w jaki sposób jeść gruzińskie pierogi, by nie polenić kulinarnego faux-pas. Przede wszystkim należy jeść je rękoma – palcami chwytamy za „ogonek”, nadgryzamy, wysysamy bulion, a następnie zabieramy się za konsumpcję całości. Warto przy tym pamiętać, że nie należy jeść „ogonków” chinkali, ponieważ jest to niedogotowane, surowe ciasto, którego zadaniem jest ułatwienie konsumpcji oraz zapobieganie rozklejenia pierożka podczas gotowania.
Chinkali należy podawać świeże, zaraz po wyjęciu z wody, gdyż wówczas są one najsmaczniejsze. Możemy dodatkowo posypać je świeżo zmielonym pieprzem, a także podawać w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw – ogórka, pomidora, cebuli. Chinkali podaje się również z piwem lub wódką, a nie jak mogłoby się wydawać, z gruzińskim winem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne