chalka_z_makiem

Chałka z makiem

Ocena:

4.44 (156)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Nie ma nic lepszego jak domowa, ciepła chałka, konfitura i mleko

Składniki:

  • Składniki:
  • (na 1 chałkę)
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 325 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki maku + do posypania
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki mleka + jajko lub woda

Chałka z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie:
  • Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję
  • Masło rozpuszczamy i studzimy
  • Podgrzewamy mleko.
  • Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia.
  • Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne