Chałka drożdżowa - słodka i mleczna

Chałka drożdżowa to przebój na śniadanie. Nie ma powodu do paniki; nie będzie trudno, jeśli drożdże są świeże, właściwie w ogóle się przy cieście na chałkę nie napracujemy. Chałka drożdżowa ze świeżych drożdży zawsze urośnie i nie trzeba się przejmować, że jest tak wrażliwa, jak mówią. Zapleciona, z odrobiną chrupiącego cukru trzcinowego na wierzchu - ta chałka drożdżowa jest słodka, mleczna i po prostu pyszna sama w sobie! Sprawdźcie, jak dobrać proporcję na chałkę ze świeżych drożdży i jak zapleść chałkę.

chałka

Czas przygotowania:
130 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W rondlu umieszczamy 100 ml mleka (najlepiej 3,2%) i 20 g przesianej mąki. Ustawiamy na średnim ogniu i cały czas mieszając (trzepaczką) doprowadzamy do zgęstnienia (nie gotujemy). Przelewamy do miski i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy resztę mleka, cukier, jajko, świeże drożdże, pozostałą przesianą mąkę, sól oraz olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
  • 2.Jak zapleść chałkę? Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy rulon i zaplatamy warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy na złoty kolor przez 30–40 min.

Porady

Chałka drożdżowa będzie najlepsza, jeśli sięgniemy po świeże drożdże - warto mieć paczkę zamrożonych, wtedy mamy pewność, że kiedy przyjdzie ochota na pieczenie chałki, będą pod ręką. Dodatkowo smak chałki zapewni mleko - do przepisy na chałkę drożdżową polecamy mleko tłuste 3,2%. Zapewni odpowiednią konsystencję i bardzo mleczny smak.

Jak zapleść chałkę - przepis

Chałka drożdżowa ma charakterystyczny wygląda - warkocz to najpopularniejszy sposób, jak zapleść chałkę. W naszym przepisie zamiast popularnej kruszonki, polecamy posmarować przed wypiekiem ciasto żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Jak zapleść chałkę, żeby wyglądała i smakowała wyśmienicie? W krokach przygotowania podpowiadamy, że wystarczy podzielić ciasto na trzy części, uformować je w równe wałki, a następnie zapleść, jak klasyczny warkocz z trzech pasm. Tak przygotowaną chałkę przekładamy na blachę. Najlepsza chałka drożdżowa potrzebuje czasu - ciasto po wyrobieniu musi odpocząć i wyrosnąć, a potem wyrasta też zapleciona chałka.

Notka redakcyjna

Chałka drożdżowa, a szczególnie taka przygotowana na tłustym mleku, to jeden z klasycznych wypieków kuchni polskiej. Dla wielu osób drożdżowa chałka zapleciona w warkocz do smak dzieciństwa. Jeszcze ciepła chałka podana z domowymi przetworami z owoców np. konfiturą lub powidłami, to kwintesencja śniadania na słodko. Przy takiej wersji nie zastanawiamy się nawet, ile kalorii ma chałka.

Ile kalorii ma chałka?

Pytanie, ile kalorii ma chałka zadają sobie jednak osoby na diecie redukcyjnej lub liczące kalorie. Średnio w porcji (100 g) chałka zawiera 340 kcal. Wszystko zależy jednak od dodatków w samej chałce (główne składniki, ale też np. ilość kruszonki), a także od produktów, z którymi chałka jest jedzona.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy