Cepeliny

Ocena:

4.41 (187)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25- 30 minut
Porcja: 605 kcal
Składniki na 4- 6 porcji

Składniki:

  • FARSZ:
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 10–20 dag mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki bulionu
  • sól, pieprz
  • CIASTO:
  • 20 dużych ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • 3 łyżki śmietany

Cepeliny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Litwa (duże pyzy z mięsem)
  • Farsz: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem mielonym i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.
  • ■ Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag. Na placki nakładać nadzienie. Zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.
  • ■ Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 minut. Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne