Cebularz

Cebularz tani i pyszny

Dodany przez: Leokadia

Cebularz

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży (lub niepełna łyzeczka drożdży suszonych)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka plasterkow wedzonego boczku
  • troszke zoltego sera startego na malych oczkach

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać łyżką ciepłej wody. Kiedy się rozpuszczą, połączyć z mąką, wodą i solą. Zagnieść sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości . W tym czasie przygotować nadzienie:
  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie piórka .
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, a kiedy się rozpuści wrzucamy cebulę, drobno pokrojny czosnek i tymianek.
  4. Dusimy na niewielkim ogniu przezok.pol godziny, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka, lekko skarmelizowana, w żadnym razie brązowa i chrupiąca.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy lub bez wałkowania wykładamy nim delikatnie posmarowaną oliwą formę do pieczenia (może to być dowolna forma, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać grubsze czy cienkie ciasto )
  7. Na wierzchu układamy lekko ostudzoną cebulę, na niej boczek i posypujemy serem
  8. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. pieczemy 30 min.
  9. By ciasto bylo grubsze nalezy podwoic skladniki.
ser przekąska kolacja cebula boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze