Smażona cebula

Ocena:

4.46 (160)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Smażona cebula to pyszny dodatek do wielu dań. Jest prostym, tanim i szybkim pomysłem, który się sprawdzi, kiedy nie mamy za wiele w lodówce. Przepis na smażoną cebulę to banalnie prosta sprawa, ale kluczowym jego punktem są przyprawy i wino. To właśnie one sprawiają że to proste danie staje się prawdziwym przysmakiem. Zobaczcie, jak ją doprawić, aby była absolutnie przepyszna!

Składniki:

  • cebula  1.5 kg

  • białe wino  125 ml

  • sól  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

Smażona cebula - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. Doprawiamy listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę, po czym dolewamy wino i dusimy całość na wolnym ogniu, aż wino odparuje. Gotujemy aż cebula smażona stanie się gęsta i aromatyczna.  

    Czosnek cebula patelnia

Porady

  • Jak pokroić cebulę i nie płakać?  Przed siekaniem, warto umieścić warzywo na 10-15 minut w zamrażarce. Chłód, woda i świeże powietrze neutralizują nieprzyjemne enzymy, które wywołują u nas łzy.
  • Smażona cebula będzie świetną bazą do jajecznicy czy leczo. W trakcie smażenia warto dodać do niej trochę boczku lub kiełbasy, aby podkręcić jej smak.
  • Jeśli mamy do dyspozycji patelnię grillową, możemy przygotować wariant smażonej cebuli, a dokładniej grillowaną cebulę. Najlepiej w całych krążkach, aby łatwo było ją odwracać. Będzie świetna do burgerów.
  • Cebula zasmażana przyda się do przygotowania m.in. zasmażanych cebularzy czy placka cebulowego.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak udusić cebulę?

Smażona cebula jest słodka i delikatna! W procesie obróbki termicznej traci ona swoją ostrość, kruchość, jak również silny zapach. Jak smażyć cebulę? Przed smażeniem należy ją pokroić na drobną kostkę. Najlepiej wyprać do tego celu ostry nóż, który nie będzie się ześlizgiwał z warzywa. Aby wygodnie pociąć cebulę, warto przeciąć ją wzdłuż, a następnie pokroić z paski bez odcinania korzenia. Dopiero wtedy możemy wygodnie posiekać cebulę.  Tak przygotowana cebula może być smażona.

Na czym smażyć cebulę? 

Cebula smażona może być na oleju rzepakowym lub innym roślinnym. Często kucharze polecają smażyć ją na maśle, warto jednak wybrać masło klarowane, które się nie spali. Smażona cebula będzie smakować pysznie, jeśli połączymy ją na patelni z boczkiem i tłuszczem, którzy się z niego wytopił. Cebulę smażymy na rozgrzanej patelni. Tłuszcz powinien być rozgrzany, jednak nie za gorący – cebula może się wtedy się szybko spalić. Pamiętajmy, aby zmniejszyć ogień, po wrzuceniu cebuli na patelnię!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne