Carpaccio z pecorino i rukolą

Przepis na słynna włoską przekąskę - carpaccio z pecorino i rukolą.

Dodany przez: mojegotowanie

Fot. Miód Malina Studio

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag polędwicy wołowej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz
  • mała cukinia
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • kilka listków radicchio
  • garść rukoli
  • strączek papryczki peperoncino
  • kawałek sera pecorino

Przygotowanie

  1. Polędwicę lekko zamrażamy i kroimy bardzo ostrym nożem w cienkie plasterki. Układamy na folii lub pergaminie, przykrywamy folią lub pergaminem i wałkujemy, aby plasterki mięsa stały się jak pergamin i powiększyły swoją powierzchnię. Rozkładamy je na półmisku.
  2. Sok z cytryny wyciskamy do dużej iski, dolewamy tyle samo oliwy, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem, mieszamy. Dressingiem skrapiamy wołowinę i delikatnie wcieramy go w mięso.
  3. Cukinię tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie, podłużne wstążki, to samo robimy z obranym z włókien selerem naciowym, dodajemy pocięte w cienkie paseczki radicchio i listki rukoli, dodajemy drobno posiekane peperoncino, wlewamy resztę dressingu, szybko mieszamy dłońmi i kładziemy na środku carpaccio. Posypujemy wiórkami pecorino i skrapiamy oliwą.
wołowina włoskie przekąski carpaccio z wołowiny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze