Cannelloni z piersią w sosie smietanowym

Moja wariacja na tradycyjne cannelloni.

Zapiekankidania z makaronemcannelloni

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)

Składniki:

  • 15 sztuk cannelloni.
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka.
  • cukinia.
  • por.
  • cebula.
  • ser starty parmezan.
  • sól.
  • pieprz.
  • oregano.
  • duza smietana do sosów 18%.
  • łyzka musztardy ziarnistej.
  • 3 łyzki majonezu.
  • mały jogurt naturalny.
  • łyzka oliwy z oliwek.
  • masło do wysmarowania formy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczka kroje w bardzo mała kostke, cukinie (zostawiłam kilka plastrow osobno), cebule rowniez. Pora w paseczki. Na łyzce oliwy z oliwek smaze kurczaka, pory, cukinie i cebule az wszystko zmięknie. Dodaje 3 łyzki śmietany, musztarde, mieszam, przyprawiam, dodaje troche sera. Sos ma byc na tyle gesty zeby sie latwo nadawał do nadziania rurek. Nie moze byc lejący. Rurki wrzucam do goracej wody na 2 minuty, potem do zimnej. naczynei smaruje masłem. Kazda rurke nadziewam i układam w naczyniu. Tak zeby powstała jedna warstwa. Nadzienia zostało wiec dodałam do neigo reszte smietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawilam i zalałam sosem. na gore wyłozyłam plastry ugrillowanej cukini. Przykryłam folia aluminiowa. do piekarnika na 180 st na 25 minut. potem zdjelam folie posypałam warstwa sera i zapiekłam jeszcze 10 minut. Było mówiac nieskromnie rewelacyjne
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy