4.48 (167)
Burrito z chili sin carne i limonkowym ryżem to typowe danie tex-mex, ale w wersji całkowicie roślinnej.To pełnowartościowy, pyszny posiłek, bardzo prosty w przygotowaniu. Można dodać do niego świeżych warzyw np. rukoli, pomidorów i ogórków – również świetnie się sprawdzą. Tak przygotowana potrawa smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
passata pomidorowa 200 g
fasola czerwona 1 puszka
kukurydza 1 puszka
olej rzepakowy 2 łyżki stołowe
czerwona cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
papryka 1 szt.
sól 2 szczypty
ciecierzyca 1 puszka
pieprz 1 szczypta
chili 0.5 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka
kumin (kmin rzymski) 0.5 łyżeczki
nasiona kolendry 0.5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
ryż 100 g
limonka 1 szt.
kolendra 0.5 pęczka
mleko kokosowe 2 łyżki stołowe
awokado 1 szt.
tortilla 8 szt.
Porady
Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli
Do burrito można wykorzystać domowe tortille wykonane z mąki pszennej lub z mąki kukurydzianej. Taka pszenna tortilla to szybka przekąska, którą można zabrać do szkoły lub do pracy jako lunch. Jeżeli chcecie znaleźć inspirujące przepisy na wegetariańskie dania to polecamy sięgnąć po jedną z książek opisujących kuchnię roślinną. Połączenie smaków i składników mogą nie raz zaskoczyć !