Buraczki marynowane

Do zup, barszczu oraz jako smaczna przystawka do głównego dania.

Dodany przez: Aseret

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • niezbyt wyrośnięte buraczki..
  • Zalewa:
  • - na 1 litr wody wsypać - kopiastą łyżkę cukru,
  • płaską łyżkę soli,
  • i pełną łyżeczkę kwasku cytrynowego
  • oraz: kminek,

Przygotowanie

  1. Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczną marynatę na zimę.
  2. Przygotowujemy ją w następujący sposób:
  3. buraczki umyć i ugotować w skórkach.
  4. Obrać, ułożyć w słojach.Większe pokroić na ćwiartki.
  5. Przygotować zalewę wg podanego składu.
  6. Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
  7. Buraczki marynowane, dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.
przetwory warzywa obiad przekąska przystawki marynata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze